Veilig online daten

3 maart 2010

Je hebt dus de sprong gewaagd en een online profiel aangemaakt... (zo niet, waar wacht je nog op!) Wat nu? Rustig afwachten tot de berichten binnenstromen, of zelf actief aan de slag: de keuze is aan jou. Waar je ook voor gaat, sta even stil bij deze praktische richtlijnen.

Online flirten en daten is niet anders dan in de reŽle wereld, het is alleen veel veiliger en makkelijker -als je het op de juiste manier aanpakt. De meeste 'regels' zijn vanzelfsprekend. Je hoeft het niet luidop toe te geven, maar je moeder had waarschijnlijk gelijk:

CreŽer de juiste indruk
Zorg ervoor dat je profiel niet misleidend is. Een verkeerde indruk zal verkeerde reacties aantrekken, of helemaal geen reacties.

Denk na over wat je zegt
Wanneer je voor het eerst contact opneemt met iemand, of reageert op een bericht, denk na over wat je schrijft. Ook in het echte leven bewaar je enige afstand bij een eerste ontmoeting, hoe aantrekkelijk de andere persoon ook is! Doe dit ook online.

Persoonlijke gegevens
Het grootste voordeel van online daten is de veiligheid en privacy die het jou biedt. Maar wees voorzichtig! Geef anderen niet te snel jouw persoonlijke gegevens. Bouw eerst een gevoel van wederzijds vertrouwen op. Hou je familienaam, telefoonnummer, e-mailadres, werkplaats en familiale situatie voor jezelf totdat je je klaar voelt om deze gegevens te delen.

Laat je niet onder druk zetten
Kijk uit met mensen die jou te snel en te vaak om je persoonlijke gegevens vragen. Maak ook geen afspraakjes totdat je je daar helemaal klaar voor voelt.

Tegenstrijdigheden
Merk je plotse veranderingen op in de stijl en inhoud van iemands berichten? Als Prins Charmant ineens klinkt als Carlos de Jakhals, dan is het een goed idee om afstand te nemen of om verder te zoeken.

Ontmoetingen in levende lijve
Het grote moment! Na het mailen en chatten ben je nu klaar om elkaar in levende lijve te ontmoeten. Je kan natuurlijk een chaperon meenemen voor je eigen veiligheid, maar de kans bestaat dat jouw date er dan (met de chaperon!) van doorgaat.

De eerste paar ontmoetingen gebeuren best in een publieke gelegenheid, bij voorkeur overdag. Neem je mobieltje mee en spreek misschien af dat een vriend(in) jou opbelt tijdens de date. Zorg ervoor dat iemand weet waar je naartoe gaat en dat je ergens verwacht wordt na de date - zo word je niet verrast door de vraag "en wat zijn je plannen voor deze namiddag?" Hou je thuis en -werkadres voor jezelf en laat je nooit onder druk zetten.

Dit alles geldt ook voor jullie, lieve jongens & mannen! De kans dat je misleid wordt door vrouwen is misschien kleiner, maar daarom niet onbestaande.

Maar bovenal: ontspan je, maak plezier en hou het veilig.